13 Mart 2025

Adalet Bakanı Tunç’tan “kısmi af” açıklaması

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bugün basına yansıyan "kısmi af" düzenlemesine yönelik hazırlıklar hakkında konuştu. Bakan Tunç "Suç tarihi bakımından cezaevinde bulunanlardan daha önce suç işleyenler bundan yararlanamadı. Takdiri Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde. Burada eşitlik ilkesi açısından bir düzenleme yapılabilir ama bu bir af değil" dedi. MHP'li Feti Yıldız'dan dikkat çeken bir çağrı geldi.

Pandemi Döneminde Suç İşleyenlerin Denetimli Serbestlik Hakkı Genişletiliyor

31 Temmuz 2023’ten önce suç işlemiş olanlar, artık kalan cezalarını denetimli serbestlik kapsamında dışarıda tamamlayabilecek. Bu düzenleme, pandemi döneminde çıkarılan “Kovid yasası”ndan yararlanamayanlara hak tanımak amacıyla gündeme getiriliyor. AK Parti’nin 8. Olağan Kongresi’nde konuşan Adalet Bakanı Yılmaç Tunç, düzenlemenin af değil, adaletin sağlanması amacıyla yapıldığını vurguladı.

Düzenleme Hakkında Adalet Bakanından Açıklama

Bakan Tunç, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu düzenlemeyle adaletin yerine getirilmesi amaçlanıyor. Kovid yasasından faydalanamayan suç tarihi bakımından önce olan kişilere eşitlik ilkesi çerçevesinde bir düzenleme yapılabilir. Ancak bu bir af değildir” şeklinde konuştu.

Pandemi döneminde açık cezaevinde bulunan hükümlülerin kalan cezalarını denetimli serbestlik kapsamında dışarıda tamamlamalarını öngören düzenleme kapsamının genişletilmesi bekleniyor. Meclis’e sunulacak yargı paketine eklenmesi planlanan düzenleme kabul edilirse, 31 Temmuz 2023’ten önce suç işlemiş olanlar da denetimli serbestlik hakkından yararlanabilecek.

MHP de Desteğini Açıkladı

MHP Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Covid-19 salgını sırasında çıkarılan denetimli serbestlik düzenlemesinin Anayasa’ya uygun olup olmadığı sürekli tartışma konusu oldu. Yapılan düzenleme, adaletin sağlanması adına önemli bir adımdır” dedi.

Kovid Yasası Nedir?

5275 sayılı Kanun’a eklenen Geçici maddeyle, pandemi döneminde denetimli serbestlik konusunda düzenlemeler yapılmıştı. Açık ceza infaz kurumlarında bulunan mahpusların kalan cezalarını denetimli serbestlik kapsamında tamamlamalarının önü açılmıştı. Bu düzenleme, 31 Temmuz 2023’ten önce suç işlemiş olanları da kapsayacak şekilde genişletilmişti. Geçici madde, adaletin tesis edilmesi için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.