Çin-ABD ticaret savaşında yumuşama sinyali: İlk adım atıldı!

Çin, ABD İthalat Ürünlerine Gümrük Vergilerinden Muafiyet Getirdi

Çin, ABD’den ithal edilen bazı ürünlere uygulanan yüzde 125’lik gümrük vergilerinden muafiyet getirdi ve firmalardan bu ürünleri belirlemelerini istedi. Bu adım, Çin’in ticaret savaşının ekonomik sonuçları konusundaki endişelerini en açık şekilde gösteriyor.

Ticari Çatışmalara Dizginleyici Sinyal

Washington’dan gelen gerginliği azaltıcı açıklamaların ardından gelen bu muafiyet, dünyanın en büyük iki ekonomisinin arasındaki ticaretin büyük bölümünü dondurduğu ve küresel durgunluk korkularını artıran ticaret savaşını kontrol altına almaya yönelik bir işaret olarak yorumlanıyor.

Çin’in gümrük vergileri konusunda attığı bu adım, ABD dolarını hafifçe yükseltirken, Hong Kong ve Japonya’daki hisse senedi piyasalarını olumlu yönde etkiledi. Çin hükümeti henüz bu muafiyetler hakkında bir açıklama yapmadı ancak ticaretin geleceği konusunda önemli ipuçları veriyor.

Pekin, Politbüro’nun yaptığı açıklamada, gümrük vergilerinden en çok etkilenen firmaları ve işçileri destekleyerek ülke içindeki ekonomik istikrarı korumaya yönelik adımlar atmaya devam edeceğini vurguladı.
Politbüro, ticaret savaşına karşı hazırlıklı olduklarını ve gerekirse ticaret mücadelesine devam edeceklerini belirtti.

Şirketlerden Kendilerinin Talep Sunmaları İsteniyor

Çin Ticaret Bakanlığı’na bağlı bir çalışma grubu, gümrük vergilerinden muaf tutulacak ürünlerin listelerini topluyor ve şirketlerden taleplerini sunmalarını istiyor. Bakanlık, geçtiğimiz günlerde Çin’deki 80’den fazla yabancı şirket ve iş odası ile, ABD’nin Çin’e uyguladığı gümrük vergilerinin yerli işletmeler üzerindeki etkisini görüşmek üzere toplantılar düzenledi.

Çin Amerikan Ticaret Odası Başkanı Michael Hart, “Çin hükümeti, ABD’den ithal edilen ve başka hiçbir yerde bulunmayan ürünlerle ilgili olarak şirketlerimize sorular yöneltiyor. Bu da tedarik zincirinde aksamalara yol açabilir” dedi. Ayrıca, bazı ilaç şirketlerinin, Çin’e ABD’den gümrük vergisi olmadan ilaç ithalatı yapabildiği belirtildi. Ancak, bu muafiyetlerin yalnızca ilaç sektörü ile sınırlı olduğu düşünülüyor.

Fransız uçak motoru üreticisi Safran SAF.PA’nın CEO’su da, Çin’in havacılık ekipmanları gibi belirli ürünlerde gümrük muafiyeti sunduğunu belirtti. Bu tür muafiyetler, Çin’deki üretim maliyetlerini hafifletebilir ve ticaret savaşındaki gerilimi azaltmaya yönelik önemli bir adım olabilir.

Çin hükümetinin bu kararları, özellikle ABD’nin ticaretle ilgili tutumunu değiştirmesi ve gümrük vergilerini kaldırması halinde, Çin ekonomisinin ticaret baskılarından daha az etkilenmesine yardımcı olabilir. Ancak, Çin ekonomisi artan işsizlik, deflasyonist baskılar ve satılamayan ihracat ürünlerinin birikmesi gibi zorluklarla karşı karşıya.

Bundan önce, Çin’in büyük ilaç şirketleri, örneğin AstraZeneca ve GSK’nın Çin’e yönelik ürünleri için ABD’de üretim tesisleri bulunduruyor. Bu durum, Çin’in ABD’den ithal ettiği bazı kritik ürünlere olan bağımlılığını gösteriyor.

Related Posts

Ticaret gerilimi enerji akışını kesintiye uğrattı: Çin, ABD’den LNG ithalatını durdurdu

Nakliye verilerine göre, 6 Şubat’taki son sevkiyattan bu yana Çin, ABD kaynaklı sıvılaştırılmış doğal gaz alımını tamamen askıya aldı. Uzmanlar, artan taşıma maliyetlerinin alıcıları alternatif pazar ve tedarikçilere yönlendirdiğine dikkat çekiyor.

Yılın ilk 3 ayında 3,1 milyon doları aşan hamsi ihracatı

Türkiye’den yılın ilk çeyreğinde yapılan hamsi ihracatı 3 milyon 143 bin 252 dolara ulaştı.

Madencilik sektörü, izin süreçlerine hız kazandıracak reformları bekliyor

Öksüt Madencilik Ülke Müdürü David Bickford, Türkiye’de altın üretiminin, izin süreçlerinde yaşanan olumsuzluklar sebebiyle düşüş eğiliminde olduğunu belirterek, “Bakanlığın izin süreçlerini hızlandırmaya yönelik reform hazırlığında olduğunu biliyoruz. Bu reformların hayata geçirilmesi, madencilik sektörüne önemli ve olumlu bir katkı sağlayacaktır.” dedi.

Meydanı Amerika’ya bıraktılar

Vatandaş kara kara faturaları nasıl ödeyeceğini düşünürken iktidar elektrik dağıtım işini
Amerikalılara verdi. 4 milyon abone, fatura öderken ABD’li şirkete para kazandırıyor.

‘Konak aşkı’, tasarruf dinlemedi

Kamuda Tasarruf Tedbirleri Genelgesi kağıt üzerinde kaldı. İktidar ‘İtibardan tasarruf olmaz’ dedi.

Konya’da don felaketi: Kiraz ve meyve bahçeleri büyük zarar gördü

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Konya Akşehir’de don nedeniyle meyve ağaçlarında yüzde 90’a varan zarar meydana geldiğini belirterek, üreticinin desteklenmesi çağrısında bulundu. Özellikle badem, ceviz, kayısı ve kiraz bahçeleri ağır hasar aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir