Vatandaş artık küçükbaşa da ortak girmeyi düşünüyor

Osmaniye’nin Kadirli İlçesinde Kurbanlık Satıcıları: Maliyetler Arttı, Kurbanlık Fiyatları Yükselmeli

Kadirli’de kurbanlık satıcıları, maliyetlerin önemli ölçüde yükseldiğini belirterek, bu durumun kurbanlık fiyatlarına da yansıması gerektiğini söyledi.

Kurbanlık satıcısı Duran Arslantaş, konuyla ilgili şunları söyledi:

“BIRAKMAYI DÜŞÜNÜYORUM”

“Ben küçükbaş hayvan besliyorum. Geçen sene yemin torası 400 liraydı, bu sene 650-670 lira. Kurbanlığın kilosunun 370-400 liraya kadar çıkması gerekiyor bunun, yoksa kurtarmıyor bizleri. Bunun bit iğnesi var, ilaçları var, hapı var, akşama kadar geziyorsun, emeği kolay değil. Bırakmayı düşünüyorum, kurtarmıyor.”

SAMAN 2 KATINA ÇIKTI

Başka bir besici Mehmet Akbaş ise “Bu sene kurbanlığın kilosunun 350 lira olması lazım. Arpaya, küsbeye güç yetmiyor, fenni yeme, hazır yemlere, hiçbir şeye güç yetmiyor. Saman 80 liraydı, 160 lira oldu. Diğer yemler de 350 liradan 700 lira oldu, 650 lira oldu, 600 lira oldu” ifadelerini kullandı.

Hayvan tüccarlığı yapan Ufuk Kubilay da “Tüccarım, üretici yem maliyetleri yüksek olduğundan, süt para etmediğinden bütün hayvanlarını satıyor. Hayvancılık bitiyor. Küçükbaş, büyükbaş tüketiliyor, köylü zor durumda, bu işi bırakıyor” şeklinde konuştu.

“ARTIK İNSANLAR KÜÇÜKBAŞA ORTAK GİRMEYİ DÜŞÜNÜYOR”

Artan maliyetlerden dert yanan besici Samet Kocaman da şunları dile getirdi:

“Kadirli’de kurbanlık besliyorum. Bu sene maliyetler çok olduğu için geçen seneye göre yüzde yüz her şey artmış durumda, zararına bakıyoruz. Hatta geçen iki kişi geldi kurbanlık bakmaya, aralarında şakalaştılar ‘Ortak mı girsek küçükbaşa, kurbanlığa’ dediler.

Arpanın torbası 580 lira oldu, küsbenin torbası 600 lira oldu. Geçen sene 300-350 lira civarındaydı, yüzde yüz artış oldu. Çok perişan vaziyetteyiz, maliyetler çok arttı. Geçen seneye oranla fazla soran da yoktu zaten kurbanlığı. Böyle giderse çiftçi, çiftçilik yapmayacak, hayvancı, hayvancılığı bırakacak. Millet tarlasını takımını ekmeyecek. Seneye artık kurbanlık bile besleyemeyeceğiz. Et krizi bundan dolayı. Üretici üretimi bıraktığı için et krizi başlıyor.

Maliyetler çok yüksek, aldı başını gidiyor. Üreticinin sonu hüsran. Evinde oturacak, mala mülke bakmayacak. Milletin alım gücü o kadar düşmüş ki, normalde büyükbaşa ortak girilir artık insanlar küçükbaşa ortak girmeyi düşünüyor. Durumlar o kadar kötü yani.”

Related Posts

İsrail’i terk etti İngiltere’ye yerleşti: Netanyahu’nun oğlu adını bile sildi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun oğlu Avner Netanyahu’nun, 2022 yılında eğitimi için gittiği İngiltere’de kimliğini gizlemek amacıyla adını değiştirdiği ortaya çıktı. Avner’in, yoğun Müslüman nüfusun bulunduğu bölgede “Netanyahu” soyadıyla …

AKP’li vekilden tartışma yaratan sözler: Peygamberimiz ve Cumhurbaşkanımız hassas noktalarımız

CHP’li Başarır: Bir siyasetçiyi Peygamberimizle eş değer görebilen bir zihniyet olabilir mi?

İklim Kanunu Teklifi, Meclis’te kabul edildi

TBMM Genel Kurulu’nda, ‘İklim Kanunu Teklifi’ kabul edildi.

Havada korku dolu anlar: Yolcu uçağı Ankara’ya acil iniş yaptı

Birleşik Arap Emirlikleri merkezli havayolu şirketi Air Arabia’ya ait Sharjah-İstanbul seferini gerçekleştiren yolcu uçağı, motor arızası nedeniyle Ankara’ya acil iniş yaptı.

Hamas, arabuluculardan gelen ateşke tekliflerine nasıl bakıyor?

Hamas, arabuluculardan gelen ateşke tekliflerine nasıl bakıyor?

Güney Kore’de siyasi kriz derinleşiyor: Büyükelçilere istifa baskısı

Güney Kore’de eski Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol tarafından atanan bazı büyükelçilere, “geleneksel uygulamanın bir parçası olarak” istifa etmelerine yönelik çağrı yapıldığı öne sürüldü.