Kalp krizi ve felç riski tek bir aşıyla azalıyor: Bilim insanları açıkladı

Hastaneden yapılan duyuruya göre, Güney Kore’deki Kyung Hee Üniversitesi’nden Prof. Dr. Dong Keon Yon liderliğinde yürütülen bir araştırmada, 1,2 milyon insanın 12 yıllık sağlık verileri incelendi.

Çalışma, 50 yaş ve üstü bireylerde zona (herpes zoster) aşısı olanlarda kalp krizi, felç ve kardiyovasküler nedenli ölümlerin %26 daha az görüldüğünü ortaya koydu. Kalp-damar hastalıklarına genel olarak bağlı riskler de %23 azaldı. Araştırmacılara göre, zona enfeksiyonu damar duvarlarında iltihaplanmaya ve pıhtı oluşumuna yol açabilirken aşı bu süreci önleyerek koruma sağlıyor.

Çalışma, aşının koruyucu etkisinin ilk 2-3 yıl içinde daha belirgin olduğunu ve etkinliğin 8 yıla kadar devam ettiğini belirtti. Özellikle erkeklerde, 60 yaş altındakilerde ve sigara/alkol kullananlarda etkinliğin daha yüksek olduğu gözlemlendi.

Daha kapsamlı araştırmalar yapılmalıdır

Açıklamada görüşleri paylaşılan Prof. Dr. Cüneyt Koçaş, araştırmanın kalp sağlığı açısından önemli olduğunu vurguladı. Koçaş’a göre, kalp hastalıklarının altında yatan önemli etkenlerden biri enfeksiyonlar nedeniyle oluşan iltihaplı süreçlerdir. Zona hastalığının damar yapısını bozarak kalp-damar sisteminde olumsuz etkilere neden olabileceğini belirten Koçaş, aşının bu süreci durdurarak kalbi koruyabileceğini belirtti.

Aşının etkilerinin bireyden bireye farklılık gösterebileceğini ifade eden Koçaş, kalp sağlığı üzerindeki etkilerin daha iyi anlaşılabilmesi için daha geniş kapsamlı araştırmaların yapılması gerektiğini söyledi. Koçaş, protein bazlı zona aşılarının da incelenmesi gerektiğini belirterek, bu tür koruyucu sağlık uygulamalarının teşvik edilmesinin toplum sağlığı açısından önemli olduğunu vurguladı.

Related Posts

Dünyada her 6 çiftten biri bu sorunla mücadele ediyor: “Yalnızca kadın kaynaklı bir problem değil!”

Dünyada her 6 çiftten biri bu sorunla mücadele ediyor: “Yalnızca kadın kaynaklı bir problem değil!”

Cilt kanseri vakalarında korkutan artış: Nasıl korunuruz?

Hem Türkiye’de hem de dünyada cilt kanseri vakalarında artış görüldüğüne dikkat çeken Uzm. Dr. Yusuf Kelleci, cilt kanserinden korunmak için yapılması gerekenleri anlattı. Kelleci, “Güneşin zararlı etkilerine bağlı cilt hasarlarının yüzde 90’ı, korunma önlemleriyle engellenebilmektedir” dedi.

Sağlıklı yaşamın anahtarı! Mevsim geçişleri bağırsak mikrobiyotasını nasıl etkiliyor?

Bağırsak mikrobiyotasının, mevsimsel çevre değişikliklerine ve diyet farklılıklarına duyarlı olduğunun söyleyen Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, mevsim geçişinde ortaya çıkabilecek sorunları anlattı.

Sebze meyvedeki pestisiti yok eden Japon taktiği! Evdeki 2 malzeme yetiyor

İlkbaharın taptaze çilekleri, parlak renkleri ve iştah açıcı görünümleriyle sofralarımıza gelir. Ancak bu lezzetli meyvede gizlenen pestisitler sağlığımız için bir tehdit oluşturabilir. Bu aşamada, sadece su altında durulayarak yapılan temizlik yetersiz kalabiliyor. İşte Japonların sırrı.

Günlük şikayetler sandığınız bu durum kanserin habercisi olabilir

Kalın bağırsak kanseri artık sadece ileri yaşların hastalığı değil. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. İsmail Alper Tarım, özellikle 50 yaş üzeri bireylerin gaitada gizli kan testi ve kolonoskopiyi ihmal etmemesi gerektiğini vurguladı.

Uzmanından kritik uyarı: ‘Saç dökülmesi ilerlediyse, ilaçlar etkili olmaz’

Dr. Mehmet Erdoğan, “Saç dökülmesi yaşayan bireyler genellikle ilaçlarla dökülmeyi yavaşlatmaya çalışır. Ancak, bu ilaçların etkisi kişiden kişiye değişebilir ve uzun vadeli kullanım gerektirebilir. Saç dökülmesinin erken evrelerinde, ilaçlar saçların korunmasına yardımcı olabilir. Ancak, dökülme belirli bir seviyeye ulaştığında, bu ilaçlar kaybedilen saçları geri getirmez. Saç ekimi, dökülen bölgelerde kalıcı bir çözüm sunmanın tek yoludur” dedi.