Çin, dünyanın en büyük soya fasulyesi alıcısı olarak küresel piyasalar üzerinde belirleyici bir rol oynamaktadır. Son dönemde ABD ile yaşanan ticari gerilim, Çin’in soya fasulyesi alımlarını durdurmasıyla büyük bir krize yol açmıştır.
ABD’li çiftçiler, ana pazarlarının kapısının kapanmasına tepki gösterirken, Trump yönetimi de bu duruma karşı harekete geçmek zorunda kalmıştır. Çin Devlet Başkanı Şi Jinping ile yapılacak görüşmenin, soya fasulyesi konusunun merkezinde olacağı belirtilmektedir.
Trump, Çin ile yapılacak görüşmede soya fasulyesinin önemli bir konu olacağını vurguladı.
Çiftçilere destek olmak adına gümrük vergilerinden elde edilen gelirin kullanılacağını açıklayan Trump, çiftçilere verilecek desteğin devam edeceğini belirtmiştir. Çiftçilerin vatansever bireyler olduğunu vurgulayan Trump, Joe Biden döneminde yapılan anlaşmanın yerine getirilmediğini iddia etmiştir.
Uzun bir süredir devam eden kriz, Çin’in soya fasulyesi alımlarını askıya almasına neden oldu.
Geçmiş yıllarda ABD, Çin’in soya fasulyesi ithalatının önemli bir kısmını karşılamış ve bu alanda büyük bir ticaret hacmi oluşturmuştur. Ancak son gelişmeler, Çin’in alımları durdurma kararı almasına yol açmış ve ABD soya fasulyesi ihracatında ciddi bir düşüşe neden olmuştur.