Anket sonuçları açıklandı: AGI hayali çıkmazda

AGI, makine öğrenimi sistemlerinin insanlardan daha iyi ya da en azından aynı derecede etkili öğrenebilme yetisine sahip olduğu varsayımsal bir aşama olarak tanımlanıyor. Ancak uzmanlara göre, mevcut YZ modelleriyle bu seviyeye ulaşmak, ölçeklendirme yoluyla başarılamayacak.

2022’deki üretici yapay zeka patlamasından bu yana, teknoloji endüstrisi YZ modellerinin yalnızca daha fazla veri, donanım, enerji ve para ile insan zekasını geçebileceğini öne sürüyordu. Ancak 2024 yılında bu alana yapılan 56 milyar dolarlık risk sermayesi yatırımı, devasa veri merkezi komplekslerinin inşasına harcandı. Bu merkezlerin karbon emisyonları ise 2018’den bu yana üç katına çıktı.

Uzmanlar, bu modellerin sınırlamalarının yalnızca kaynak tüketiminden değil, aynı zamanda mimarilerindeki temel eksikliklerden de kaynaklandığını belirtiyor. Russell adlı bir uzman, “Mevcut yaklaşımlardaki temel sorun, hepsinin büyük ileri beslemeli devreler eğitmeye dayanması. Bu devreler kavramları temsil etmek için devasa boyutlarda olmak zorunda, bu da büyük veri gereksinimlerine ve eksik parça içeren temsillere yol açıyor” dedi.

Araştırmaya katılanların yüzde 79’u, YZ’nin yetenekleri hakkındaki algıların gerçekte olanlardan farklı olduğunu ifade etti. Ayrıca, Çinli DeepSeek adlı şirketin, Silikon Vadisi’nin pahalı modellerine göre çok daha düşük maliyet ve enerjiyle benzer performans elde etmesi, ölçekleme yolunun çıkmazda olduğunu gösteren önemli bir örnek oldu.

Ancak bu durum, YZ’de ilerlemenin sona erdiği anlamına gelmiyor. Muhakeme modelleri olarak bilinen ve sorguları daha doğru şekilde yanıtlayabilen özel modellerin kullanımı, gelecek için umut vadediyor. Özellikle, bu modellerin diğer makine öğrenimi sistemleriyle birlikte kullanıldığında daha etkili sonuçlar verebileceği belirtiliyor.

Oregon Eyalet Üniversitesi’nden Emeritus Profesör Thomas Dietterich, “Geçmişte büyük teknolojik ilerlemelerin büyük getiriler sağlaması 10 ila 20 yıl almıştı. GenAI girişimlerinin birçoğunun başarısız olmasını bekliyorum, ancak bazıları muazzam başarılar elde edebilir. Keşke hangilerinin başarılı olacağını bilseydim.” dedi.

Related Posts

OLED stratejisi işe yaradı: LG’nin çeyrek kazancı belli oldu

 LG Display, 2025’in ilk çeyreğinde 6,065 trilyon won gelir ve 33,5 milyar won (23 milyon dolar) faaliyet kârı açıkladı. Şirket, böylece üst üste ikinci çeyrekte de kâr açıklamış oldu. Bu başarının arkasında ise şirketin OLED dönüşüm süreci yer …

AMD Radeon RX 9070 GRE için 12GB bellek onaylandı

AMD’nin yeni ekran kartı ailesinin beklenen üyelerinden biri olan Radeon RX 9070 GRE, sızıntılar sayesinde artık daha yakından incelenebiliyor. Şu anda sadece Çin pazarına yönelik olarak hazırlanıyor gibi görünen bu yeni model için 12GB bellek …

Türkiye’nin Bosna Hersek’e Kangal vermesi Balkanları karıştırdı

Geçtiğimiz yılın sonlarında Bosna Hersek Savunma Bakanı Zukan Helez, “Türkiye ile birkaç projemiz daha var. 4 Kirpi II ve 6 Bayraktar TB2’nin teslimatı konusunda bir anlaşma imzaladık ve bunlar müzakere aşamasında.” demişti. Geçtiğimiz günlerde …

iOS 19 ile Sahne Yöneticisi iPhone’lara geliyor

Apple’ın iOS 19 ile USB-C’li iPhone’lara harici ekran desteği ekleyeceği söyleniyor. iPhone kullanıcıları Sahne Yöneticisi benzeri bir arayüzde telefonda yaptıkları işlemleri daha büyük ekranda yapabilecek, daha fazla alan olacağından birden …

Nintendo Switch 2 yok satıyor: Stoklar tükendi

Nintendo’nun yeni nesil oyun konsolu Switch 2, henüz piyasaya sürülmeden büyük bir başarıya imza attı. 24 Nisan’da ABD ve Kanada’da ön siparişe açılan cihaz, büyük perakendecilerin tümünde tükendi. Hatta ön sipariş davetiyeleri birçok kullanıcıya …

Windows 11’e yeni özellikler geliyor; ama herkes bu özellikleri alamayacak!

Microsoft, Windows 11 için yeni özellikler üzerinde çalışıyor. Ama ne yazık ki bunları herkes alamayacak; yapay zeka destekli yeni erişilebilirlik ve öğrenme özelliklerinden bazılarını almak için Copilot+ bilgisayara ihtiyacınız olacak.