Araştırma ortaya koydu: Covid-19 aşısı kalp krizini artırdı mı?

Kalp Krizi Vakaları Artış Gösteriyor mu? Uzman Açıklama Yaptı

Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Murat Sargın, son zamanlarda gençlerde kalp krizi vakalarının arttığı iddialarını değerlendirdi.

Sargın, yapılan verilerin gençlerde ciddi anlamda endişe verici bir kalp hastalığı artışını göstermediğini belirtti. Gençler arasında kalp krizi vakalarının daha sık gündeme gelmesinin, aslında bu konuda farkındalığın artmasıyla ilgili olduğunu vurgulayan Sargın, “10 yıl öncesine göre gençlerde belirgin bir kalp hastalığı artışı söz konusu değil. Ancak nüfus arttıkça hastalıkların da arttığı bir gerçek.” şeklinde konuştu.

  • Gençlerde Kalp Krizi Endişesi: Sargın, Türkiye’de 25-45 yaş aralığında genç nüfusun arttığını ve bu yaş grubundaki her üç kişiden birinin bulunduğunu belirtti. Dolayısıyla bu durumun, geçmiş yıllara göre artan kalp krizi vakalarıyla doğrudan ilişkili olmadığını söyledi.
  • Covid-19 ve Kalp Hastalıkları: Doç. Dr. Murat Sargın, Covid-19 salgınıyla kalp ve damar hastalıkları arasında bir bağlantı kurmanın doğru olmadığını belirtti. İngiltere’de yapılan bir çalışmada Covid-19 aşısı olan kişilerde kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölüm oranlarının düşük olduğu gözlemlendi.

Sargın, Türkiye’de de benzer çalışmaların yapıldığını ve elde edilen verilerin henüz yayınlanmadığını belirtti. Kalp ve damar sağlığı konusunda farkındalığın artması gerektiğine dikkat çekerek, gençlerde kalp krizi endişesinin abartılmadan değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Denize girmeden önce bir daha düşünün! Hayatınız risk altında

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Turhan, kalp hastalarına yaz sıcakları konusunda uyardı. Prof. Dr. Turhan, “Kalp hastalarının soğuk suya aniden girmeleri kalp krizi, ritim bozukluğu veya bayılma riskini artırabilir, bu yüzden soğuk suya ayak bileklerinden başlayarak yavaş yavaş girmeleri gerekir” dedi.

O hastalıklara sahip kişilerde depresyon riski 2 kat daha fazla

Yeni yayımlanan geniş kapsamlı bir araştırma, otoimmün rahatsızlıkların sadece bedensel değil, aynı zamanda ruhsal sağlığı da ciddi şekilde etkileyebileceğini ortaya koydu.

“e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi”ne yeni özellikler eklendi

“e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi”ne yeni özellikler eklendi

Kolesterol gerçeği: Kalp krizi riski herkese eşit değil

Kolesterolü yüksek olan herkes aynı riski taşımıyor. Kolesterol testleri çoğu zaman eksik bilgi veriyor. Gerçek riski belirlemek için trigliserit, HDL ve bel çevresine de bakmak gerekiyor. Kan tahliliniz “normal” çıksa bile kalp krizi riski taşıyor olabilirsiniz. Çünkü total kolesterol değeri, partikül boyutu, insülin direnci ve bel çevresiyle beraber değerlendirilmelidir.

İnsan beynini gençleştiren bitki aslında her pazarda satılıyormuş

Biberiye, sadece mutfaklarda değil, sağlık alanında da giderek daha fazla önem kazanıyor. Özellikle beyin sağlığı, iltihapla mücadele ve bağışıklık sistemini güçlendirme konularında dikkat çeken biberiye, Alzheimer hastalığına karşı umut verici sonuçlar ortaya koyuyor.

HIV tedavisinde devrim niteliğinde yöntem: ‘Hepimizi şaşkına çevirdi’

Avustralya’daki bilim insanları, HIV’in bağışıklık sistemi ve ilaçlardan gizlendiği beyaz kan hücrelerinde görünür hale getirilmesini sağlayan devrim niteliğinde bir yöntem geliştirdi. Melbourne’deki Peter Doherty Enfeksiyon ve Bağışıklık Enstitüsü’nde yürütülen çalışma, HIV tedavisinde umut vaat eden bir adım olarak değerlendiriliyor.