Avrupa zehirli diye almadı: Ürünler Türkiye pazarına mı yollandı?

Avrupa Ülkeleri Türkiye’den İhracat Edilen Sebzeleri ve Meyveleri Reddediyor

Türkiye’den Avrupa ülkelerine ihraç edilen sebze ve meyveler, 2025 yılı boyunca sürekli olarak reddediliyor. Bulgaristan, Hırvatistan, Hollanda ve Danimarka, limondan bibere, domatesten nar’a kadar birçok üründe tehlikeli düzeyde pestisit kalıntısı bulunduğunu tespit etti. Bazı ürünlerde pestisit oranı yasal sınırın 67 katına kadar çıktı.

Bulgaristan, En Fazla Ürünü Reddeden Ülke Konumunda

Avrupa ülkeleri arasında, en fazla ürünü reddeden ülke Bulgaristan oldu. Ocak-Mayıs 2025 döneminde, Bulgaristan Türkiye’den gelen 16 farklı tarım ürününü sınırdan geri gönderdi. Bu dönemde dikkat çeken vakalardan biri, 7 Mayıs 2025 tarihinde limonda tespit edilen 67 kat fazla prochloraz kalıntısıydı.

Greyfurt ve mandalinada da klorpirifos-metil, fenvalerat ve propikonazol gibi insan sağlığına zararlı maddeler bulundu. Taze biber en fazla reddedilen ürün olarak sekiz kez geri çevrildi.

Hırvatistan, Hollanda ve Danimarka da Uyarıda Bulundu

Hırvatistan, domates ve armut ürünlerini sınırdışı etti. 4 Mart’ta domateste 11 kat indoxacarb, 11 Mart’ta armutta 4,3 kat methoxyfenozide kalıntısı tespit edildi.

Hollanda, 4 Ocak’ta Türkiye’den gelen narı, içinde 3 kat fazla tau-fluvalinate bulunduğu gerekçesiyle kabul etmedi.

Danimarka ise 3 Ocak’ta üzüm asma yaprağını doğrudan sınırdan geri çevirdi.

En Yüksek Kirletici Madde: Prochloraz

En yüksek pestisit limit aşımı, 7 Mayıs’ta limonda tespit edilen 67 kat fazla prochloraz kalıntısıydı. Bu oran, Avrupa Birliği’nin belirlediği kabul edilebilir seviyenin çok üzerindeydi. Diğer yüksek oranlar arasında 23 Nisan’da limonda 43 kat prochloraz, 23 Mayıs’ta biberde 35 kat tebufenpyrad, ve 24 Şubat’ta yine limonda 24 kat prochloraz bulunmaktaydı.

“Avrupa Reddediyor, Türkiye’de Durum Ne?”

Gazete Nefes’in haberine göre DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Evrim Rızvanoğlu, konuyla ilgili şu tepkiyi verdi:

“Avrupa raflarına giremeyen ürünler Türkiye iç piyasasında satılıyor mu, hala belirsiz. Resmen zehir kokteyliyle karşı karşıyayız.”

CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre ise pestisit bildirimlerinin hem ihracatı hem de halk sağlığını tehdit ettiğini belirterek şunları söyledi:

“Türkiye, pestisit nedeniyle bildirim alan ikinci ülke. Ancak yurt içinde bu ürünlerin denetim sonuçları kamuoyuna açıklanmıyor. Bu durum halk sağlığı açısından ciddi bir sorundur.”

2025’te Reddedilen Bazı Ürünler ve Tarihler

7 Mayıs: Limon – 67 kat prochloraz (Bulgaristan)

23 Nisan: Limon – 43 kat prochloraz (Bulgaristan)

4 Mart: Domates – 11 kat indoxacarb (Hırvatistan)

23 Mayıs: Biber – 35 kat tebufenpyrad (Bulgaristan)

4 Ocak: Nar – 3 kat tau-fluvalinate (Hollanda)

3 Ocak: Asma yaprağı – pestisit kalıntısı (Danimarka)

22 Ocak: Mandalina – 18 kat klorpirifos-metil (Bulgaristan)

11 Mart: Biber – 3 kat permethrin (Bulgaristan)

Avrupa Sınırlarını Geçemeyen Ürünler İç Piyasada mı?

Avrupa tarafından kabul edilmeyen bu ürünlerin Türkiye’de iç piyasaya sürülüp sürülmediği hala belirsizliğini koruyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın en son Aralık 2024’te yaptığı açıklamaya göre, 2021-2023 döneminde Türkiye’de pestisit kalıntı oranının %35 oranında azaldığı açıklanmıştı.

Related Posts

Hayrabolulu çiftçiler dert yandı: Biz traktörün kontağını kapattıktan sonra bu işi yapacak kimse yok

Hayrabolulu çiftçiler, girdi maliyetlerinin yüksekliği, yakıt fiyatlarının sürekli artışı ve mali desteklerin azalması nedeniyle şikâyetlerini ANKA Haber Ajansı aracılığıyla dile getirdi. Fahrioğlu köyündeki Ahmet ve Nezih Aydın kardeşler, “Her sene …

Ünlü döner zinciri iflasın eşiğinde: Konkordato ilan etti!

Türkiye genelinde 250’yi aşkın şubesi bulunan Ekrem Coşkun Döner, yaşadığı mali darboğaz nedeniyle konkordato ilan etti.

Türk milyardere rekor fiyata satıldı: İşte dünyanın en pahalı evi

Türk milyardere rekor fiyata satıldı: İşte dünyanın en pahalı evi

ABD ile AB arasında ticarette kritik dönemeç: Gümrük vergisi pazarlıkları sürüyor!

ABD ile Avrupa Birliği arasında devam eden ticaret görüşmelerinde gümrük vergileri konusu kritik rol oynuyor. Taraflar karşılıklı vergilerde belirli bir seviyede anlaşma sağlamak için pazarlıklarını sürdürüyor. Müzakereler, küresel ticaret dengeleri açısından büyük önem taşıyor.

Türkiye’nin akaryakıt devi yabancılara satılıyor

Türkiye’de 300’ün üzerinde akaryakıt istasyonu bulunan Zeren Group bünyesindeki Alpet, hisselerinin yüzde 49’unu mart ayında Virgin Adaları merkezli Mount Private Capital’e satmak için anlaşmaya varmıştı. Şirketin elinde bulundurduğu çoğunluk hisselerinin satışı için aynı fon ile yeniden masaya oturduğu öğrenildi.

Brent petrol fena yükseldi: Akaryakıta yeni zam yolda mı?

Dün 76,13 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 75,13 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün kapanışa göre yüzde 0,8 artarak 75,73 dolar oldu. Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 73,73 dolardan alıcı …