Geçici işçi alımlarındaki şarta tepki: Demokratik ve adil bir karar değil!

Hopa-Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Olcay Muti, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (ÇAYKUR) mevsimlik işçi alımlarında geçerli olacak olan “başvuru tarihinden önceki 6 ay içerisinde SGK’lı bir işte çalışmamış olma” koşulunu içeren yönetmelik değişikliğine tepki gösterdi. Muti, bu şarta karşı çıkarak, “Bu kısıtlamaya göre altı ay boyunca çalışma imkanı olmayan kişilere nasıl bir geçim imkanı sağlanacak? Bu insanlar nasıl beslenecek ve yaşamlarını nasıl sürdürecek? Bu koşullar ne demokratik ne de adil bir kararın ürünüdür” şeklinde konuştu.

Geçici işçi alımlarında geçerli olacak olan “işçilerin başvuru tarihinden önceki 6 ay içinde SGK’ya bildirilmemiş olması gerektiği” kuralının yer aldığı “Kamu Kurum ve Kuruluşlarına İşçi Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, 6 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Çaykur’un mevsimlik işçi alımlarında da geçerli olacak bu düzenlemeye karşı tepkiler devam etmektedir.

Hopa-Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Olcay Muti, ÇAYKUR’da işçi açığı bulunduğunu ve fabrikada iş gücü eksikliği yaşandığını belirtirken, “Bu sorun uzun süredir gündemde ancak henüz bir çözüm bulunamadı” dedi.

Geçici işçi alımlarında zorunlu olan “başvuru tarihinden önceki 6 ay boyunca SGK kaydının olmaması” kuralının, çalışanların hayatlarını direkt olarak etkilediğini vurgulayan Muti, “Kayıtlara göre çalışmış görünen ama aslında çalışmamış olan kişiler için nasıl bir çözüm öneriyorsunuz? Bu insanlar altı ay boyunca geçimlerini nasıl sağlayacak? Ne yiyecekler? Hayatlarını sürdürmeleri için nasıl bir planınız var?” şeklinde konuştu.

Çayın üretim sürecinden tüketim aşamasına kadar bütünsel bir yaklaşım gerektirdiğini ifade eden Muti, “Çay, fabrika işçisi, çiftçisi, üreticisi ve tüketicisiyle bir bütündür. Bu süreçlerin merkezinde ise emek vardır. Ancak hem fabrikadaki hem tarladaki çalışanların emeği yeterince takdir edilmiyor. Özellikle fabrika işçilerinin emeği göz ardı ediliyor” şeklinde konuştu.

Alınan kararın ne demokratik ne de adil olduğunu belirten Muti, “Bu insanlar altı ay boyunca sigortasız kalmayı kabul edecekler. Bu durumun bir an önce düzeltilmesini talep ediyorum” dedi.

Related Posts

Hayrabolulu çiftçiler dert yandı: Biz traktörün kontağını kapattıktan sonra bu işi yapacak kimse yok

Hayrabolulu çiftçiler, girdi maliyetlerinin yüksekliği, yakıt fiyatlarının sürekli artışı ve mali desteklerin azalması nedeniyle şikâyetlerini ANKA Haber Ajansı aracılığıyla dile getirdi. Fahrioğlu köyündeki Ahmet ve Nezih Aydın kardeşler, “Her sene …

Ünlü döner zinciri iflasın eşiğinde: Konkordato ilan etti!

Türkiye genelinde 250’yi aşkın şubesi bulunan Ekrem Coşkun Döner, yaşadığı mali darboğaz nedeniyle konkordato ilan etti.

Türk milyardere rekor fiyata satıldı: İşte dünyanın en pahalı evi

Türk milyardere rekor fiyata satıldı: İşte dünyanın en pahalı evi

ABD ile AB arasında ticarette kritik dönemeç: Gümrük vergisi pazarlıkları sürüyor!

ABD ile Avrupa Birliği arasında devam eden ticaret görüşmelerinde gümrük vergileri konusu kritik rol oynuyor. Taraflar karşılıklı vergilerde belirli bir seviyede anlaşma sağlamak için pazarlıklarını sürdürüyor. Müzakereler, küresel ticaret dengeleri açısından büyük önem taşıyor.

Türkiye’nin akaryakıt devi yabancılara satılıyor

Türkiye’de 300’ün üzerinde akaryakıt istasyonu bulunan Zeren Group bünyesindeki Alpet, hisselerinin yüzde 49’unu mart ayında Virgin Adaları merkezli Mount Private Capital’e satmak için anlaşmaya varmıştı. Şirketin elinde bulundurduğu çoğunluk hisselerinin satışı için aynı fon ile yeniden masaya oturduğu öğrenildi.

Brent petrol fena yükseldi: Akaryakıta yeni zam yolda mı?

Dün 76,13 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 75,13 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün kapanışa göre yüzde 0,8 artarak 75,73 dolar oldu. Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 73,73 dolardan alıcı …