Güney Kore Yönetimi Önemli Büyükelçilere İstifa Çağrısında Bulundu
Güney Kore’de ABD, Japonya, Rusya, Birleşmiş Milletler (BM), Fransa ve İngiltere başta olmak üzere bazı ülkelerin büyükelçilerine görevlerini bırakmaları yönünde çağrıda bulunuldu. Yonhap haber ajansının ismini vermek istemeyen bir yetkiliye dayandırdığı habere göre, eski Başkan Yoon’un sıkıyönetim ilan etmesinin ardından atanan bazı büyükelçilerden istifa talep edildi.
Yetkili, yeni yönetimin göreve başlamasıyla birlikte önemli ülkelerin büyükelçilerinin değiştirilmesinin “geleneksel” bir uygulama olduğunu belirtti.
Yoon’un Tutuklanması ve Azil Süreci
Dönemin Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 3 Aralık 2024’te “muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere karıştığı” gerekçesiyle sıkıyönetim ilan etti ancak Meclis’in kararı iptal etmesiyle ve Bakanlar Kurulu’nun onayıyla geri adım attı.
Ulusal Meclis, 14 Aralık 2024’te Yoon’a yönelik azil isteğiyle ilgili oylama yaptı ve Anayasa Mahkemesi karar verene kadar Yoon geçici olarak görevden uzaklaştırıldı.
Anayasa Mahkemesi, 4 Nisan’da yargılamanın ardından Ulusal Meclisin azil talebini kabul ederek Yoon’un sıkıyönetim ilanı nedeniyle görevden alınmasını onayladı. Mahkeme, yeni devlet başkanını belirlemek üzere erken seçimlerin 60 gün içinde yapılmasını ve kabine için 3 Haziran’ın seçim tarihi olarak belirlenmesini kararlaştırdı.
Yeni Hükümet Soruşturma Başlattı
Güney Kore’de eski Devlet Başkanı Yoon’un azledilmesinden sonra seçimi kazanan Demokratik Parti adayı Lee Jae-myung, 4 Haziran’da Meclis’te yemin ederek görevine resmen başladı.
Ulusal Meclis, 5 Haziran’da eski Devlet Başkanı Yoon’un sıkıyönetim ilanı ve eşi Kim’a yönelik suçlamalarla ilgili özel soruşturmalara izin veren yasa tasarılarını kabul etti. Yoon, soruşturma çağrılarına yanıt vermedi.