Hastalık, sadece 3 gece az uykudan sonra ortaya çıkıyor: Araştırmacılar alarm veriyor

Uykusuzluğun Kalp Sağlığı Üzerindeki Etkileri Üzerine Yapılan Araştırma

İsveç’teki Uppsala Üniversitesi’nde gerçekleştirilen son araştırma, sadece dört saatlik uyku almanın bile kalp hastalığı riskini artırabileceğini ortaya koyuyor.

Araştırma, 16 sağlıklı erkek üzerinde kontrollü bir deney olarak yürütüldü. Katılımcılar, normalde 8,5 saat uyku alırken, deney sırasında üç gece boyunca sadece 4,25 saat uyudu.

Her deney aşamasından sonra erkekler, yoğun bir bisiklet antrenmanı yaptılar ve araştırmacılar, kanlarındaki 90’dan fazla farklı protein seviyesini inceledi. Sonuçlar, uyku eksikliğinin, kardiyovasküler hastalıklarla ilişkili inflamasyon belirteçlerinde artışa neden olduğunu gösterdi.

Uykusuzluğun yol açtığı bu yüksek seviyedeki iltihaplı proteinler, kan damarlarına zarar verebilir ve kalp yetmezliği, koroner arter hastalığı ve atriyal fibrilasyon riskini artırabilir.

Ayrıca, endişe verici olan bir diğer nokta ise, yetersiz uyku sonrasında yapılan egzersizin, beyin ve kalp sağlığı için faydalı olan bazı proteinlerin etkisini azaltmasıdır. Ayrıca, araştırma sırasında kan örneklerinin alındığı saatlerin bu protein seviyesini etkilediği gözlemlendi.

Bu bulgular, özellikle vardiya çalışanlar ve düzensiz uyku düzenine sahip yetişkinler için sağlık açısından endişe verici bir durumu vurguluyor.

Related Posts

“e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi”ne yeni özellikler eklendi

“e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi”ne yeni özellikler eklendi

Kolesterol gerçeği: Kalp krizi riski herkese eşit değil

Kolesterolü yüksek olan herkes aynı riski taşımıyor. Kolesterol testleri çoğu zaman eksik bilgi veriyor. Gerçek riski belirlemek için trigliserit, HDL ve bel çevresine de bakmak gerekiyor. Kan tahliliniz “normal” çıksa bile kalp krizi riski taşıyor olabilirsiniz. Çünkü total kolesterol değeri, partikül boyutu, insülin direnci ve bel çevresiyle beraber değerlendirilmelidir.

İnsan beynini gençleştiren bitki aslında her pazarda satılıyormuş

Biberiye, sadece mutfaklarda değil, sağlık alanında da giderek daha fazla önem kazanıyor. Özellikle beyin sağlığı, iltihapla mücadele ve bağışıklık sistemini güçlendirme konularında dikkat çeken biberiye, Alzheimer hastalığına karşı umut verici sonuçlar ortaya koyuyor.

HIV tedavisinde devrim niteliğinde yöntem: ‘Hepimizi şaşkına çevirdi’

Avustralya’daki bilim insanları, HIV’in bağışıklık sistemi ve ilaçlardan gizlendiği beyaz kan hücrelerinde görünür hale getirilmesini sağlayan devrim niteliğinde bir yöntem geliştirdi. Melbourne’deki Peter Doherty Enfeksiyon ve Bağışıklık Enstitüsü’nde yürütülen çalışma, HIV tedavisinde umut vaat eden bir adım olarak değerlendiriliyor.

Yaşla birlikte gelen tehlike! Bu 5 sinyal beyninizin yardım çığlığı olabilir

Yaş ilerledikçe artan unutkanlıklar bir süre sonra kişinin yaşamında yol açtığı olumsuz sonuçlarla, hayatın her alanını etkilemeye başlıyor. Uz. Dr. Özden Yener Çakmak, unutkanlığa karşı alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi.

Uzmanı uyardı: Türkiye’de ve dünyada obezite oranı hızla artıyor

Uzmanı uyardı: Türkiye’de ve dünyada obezite oranı hızla artıyor