Havalar ısındı, KKKA tehlikesi yükselişe geçti

Kene Uyarısı: Prof. Dr. İlhan Çetin’den Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı İçin Önlemler

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran kenelerin mayıs ve ağustos arasında daha aktif olduğunu belirterek uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Çetin, nisan ayında kenelerin yumurtalarından çıkarak tabiata yayıldığını ve vakaların da artmaya başladığını vurguladı. Kelkit Vadisi’nde yer alan Sivas, Tokat, Amasya, Erzincan ve Yozgat’ın KKKA hastalığını bulaştıran kene popülasyonu açısından riskli iller olduğunu belirten Çetin, özellikle sıcaklıkların yükselmesiyle doğada kene sayısının artacağını söyledi.

Risk altındaki çiftçiler ve hayvancılıkla uğraşanların dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Çetin, arazide bulunan kişilerin eve döndüklerinde vücutlarında kene kontrolü yapmalarını önerdi. Ayrıca, insanların kalabalık olarak bulunduğu piknik ve mesire alanları gibi bölgelerde kenelerin bulunabileceği yerlerde ilaçlama çalışmalarının önemli olduğunu belirtti.

Sivas ve çevresinde nisan ayının ortalarından itibaren KKKA vakalarının görülmeye başladığını belirten Çetin, hastanelerde tedavi gören hastaların olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Çetin, mayıs ve ağustos ayları arasında vaka sayılarında ve kene popülasyonunda ciddi artışların olduğunu ifade ederek, temmuz ve ağustosun en yüksek vaka sayılarına sahip aylar olduğunu söyledi.

Aşı çalışmaları hakkında da bilgi veren Çetin, “Aşı çalışmaları yaklaşık 7-8 yıldır devam ediyor. Şu anda etkinlik seviyesi çok daha yüksek olan KKKA’ya karşı aşı geliştirme çalışması 2-3 merkezde sürüyor. İlaç geliştirme çalışması da bazı merkezlerde devam etmektedir.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Çetin, aşı ve ilaç çalışmaları sonucunda hastalığa karşı önlemler alarak riskleri en aza indirmeyi hedeflediklerini belirterek, uluslararası konsorsiyumlarla iş birliği yapıldığını ve bu çalışmalardan gurur duyduklarını dile getirdi.

Related Posts

Karabük’te tarihi eser operasyonu

Karabük’te düzenlenen tarihi eser kaçakçılığı operasyonunda 12 adet sikke ile tarihi eser niteliğinde olduğu değerlendirilen 14 obje ele geçirildi.

CHP’li Pınar Uzun Okakın: “Artık yüz binlerce İmamoğlu olacak”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Pınar Uzun Okakın, CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Ekrem İmamoğlu’nun sosyal medya platformu X’teki hesabına getirilen erişim engeline tepki gösterdi.

Kardinaller yeni papayı seçmek üzere konklavın ikinci gününde bir araya geldi

Kardinaller yeni papayı seçmek üzere konklavın ikinci gününde bir araya geldi

Kilitli kapıların ardındaki inanılmaz detaylar | O yemekler neden yasak? ‘Tatsız tuzsuz makarnalar, su gibi soslar…’

Dünyanın dört bir yanındaki Katolik kiliselerini temsil eden kardinaller, yeni papayı belirlemek için Vatikan’da toplandı. Kardinaller bu iş için inşa edilmiş özel bir misafirhanede kalıyor. Su içtikleri bardaktan attıkları çöpe kadar kontrol edilen kardinallerin bazı yemekleri yemeleri bile yasak. Peki bunun sebebi ne?

Tarihte ilk kez ABD’den bir papa seçildi: Yeni papa Robert Prevost

Vatikan tarihinde ilk kez ABD’li bir papa seçildi ve yeni papa Kardinal Robert Prevost oldu. ⁠

Kurtulmuş’tan ‘yapay zeka’ uyarısı: Kapitalizm yapay zekayı insansızlaştırma için kullanacak

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, kapitalizmin yapay zekanın insanın ikamesi haline getirilmesi gibi amaç güttüğüne işaret ederek, “İnsansızlaştırma tehlikesini ciddi bir şekilde ele almamız gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir