O hastalıklara sahip kişilerde depresyon riski 2 kat daha fazla

Otoimmün Hastalığı Olan Bireylerde Ruh Sağlığı Sorunları Daha Sık Görülüyor!

BMJ Mental Health dergisinde yapılan bir araştırmaya göre, İngiltere genelinde yaklaşık 1,5 milyon kişi incelendi ve aralarından yaklaşık 38 bini romatoid artrit, inflamatuar bağırsak hastalığı ve sedef hastalığı gibi otoimmün bir rahatsızlık taşıyordu.

Elde edilen verilere göre, otoimmün hastalığı olan bireylerin depresyon, anksiyete ya da bipolar bozukluğa yakalanma olasılığı diğer bireylere göre neredeyse iki kat daha fazla. Bu kişilerin yüzde 29’u hayatlarının bir döneminde en az bir ruh sağlığı bozukluğu teşhisi almışken, otoimmün hastalığı olmayan bireylerde bu oran yüzde 18’de kalmıştır.

Kadınlarda Risk Daha Yüksek

Araştırma, otoimmün rahatsızlığı olan bireylerin ebeveynlerinde de ruh sağlığı bozukluğu öyküsünün daha yaygın olduğunu göstermektedir. Cinsiyet farkı da önemli bir bulgu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Otoimmün hastalığı olan kadınların yüzde 32’si ruh sağlığı sorunları yaşarken, bu oran erkeklerde yüzde 21’de kalmıştır. Uzmanlara göre bu farklılık; hormonlar, kromozomal yapı ve bağışıklık sistemiyle ilgili olabilir.

Edinburgh Üniversitesi Psikiyatri Bölüm Başkanı Dr. Daniel Smith’e göre, araştırma ruhsal ve fiziksel sağlık arasındaki güçlü bağlantıya ışık tutmaktadır. Smith, psikiyatrik bozuklukların sadece beyine özgü olmadığını ve tüm bedeni etkileyen hastalıklar olduğunu belirtmektedir.

Araştırma bazı sınırlamalara işaret etmektedir. Katılımcıların yüzde 57’si kadın, yüzde 90’ı ise beyaz bireylerden oluşmaktadır. Ancak yine de araştırmacılar, otoimmün hastalığı olan bireylerde, özellikle kadınlarda, ruh sağlığı taramalarının yapılmasını ve erken müdahale edilmesini önermektedir. Smith, “Onları anlamak istiyorsak, tüm vücut perspektifinden bakmalıyız” diyerek bütünsel bir yaklaşımın gerekliliğine vurgu yapmaktadır. 

Related Posts

Denize girmeden önce bir daha düşünün! Hayatınız risk altında

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Turhan, kalp hastalarına yaz sıcakları konusunda uyardı. Prof. Dr. Turhan, “Kalp hastalarının soğuk suya aniden girmeleri kalp krizi, ritim bozukluğu veya bayılma riskini artırabilir, bu yüzden soğuk suya ayak bileklerinden başlayarak yavaş yavaş girmeleri gerekir” dedi.

“e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi”ne yeni özellikler eklendi

“e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi”ne yeni özellikler eklendi

Kolesterol gerçeği: Kalp krizi riski herkese eşit değil

Kolesterolü yüksek olan herkes aynı riski taşımıyor. Kolesterol testleri çoğu zaman eksik bilgi veriyor. Gerçek riski belirlemek için trigliserit, HDL ve bel çevresine de bakmak gerekiyor. Kan tahliliniz “normal” çıksa bile kalp krizi riski taşıyor olabilirsiniz. Çünkü total kolesterol değeri, partikül boyutu, insülin direnci ve bel çevresiyle beraber değerlendirilmelidir.

İnsan beynini gençleştiren bitki aslında her pazarda satılıyormuş

Biberiye, sadece mutfaklarda değil, sağlık alanında da giderek daha fazla önem kazanıyor. Özellikle beyin sağlığı, iltihapla mücadele ve bağışıklık sistemini güçlendirme konularında dikkat çeken biberiye, Alzheimer hastalığına karşı umut verici sonuçlar ortaya koyuyor.

HIV tedavisinde devrim niteliğinde yöntem: ‘Hepimizi şaşkına çevirdi’

Avustralya’daki bilim insanları, HIV’in bağışıklık sistemi ve ilaçlardan gizlendiği beyaz kan hücrelerinde görünür hale getirilmesini sağlayan devrim niteliğinde bir yöntem geliştirdi. Melbourne’deki Peter Doherty Enfeksiyon ve Bağışıklık Enstitüsü’nde yürütülen çalışma, HIV tedavisinde umut vaat eden bir adım olarak değerlendiriliyor.

Yaşla birlikte gelen tehlike! Bu 5 sinyal beyninizin yardım çığlığı olabilir

Yaş ilerledikçe artan unutkanlıklar bir süre sonra kişinin yaşamında yol açtığı olumsuz sonuçlarla, hayatın her alanını etkilemeye başlıyor. Uz. Dr. Özden Yener Çakmak, unutkanlığa karşı alınabilecek önlemler hakkında bilgi verdi.