Tüketici durgun, üretici geriliyor: Çin ekonomisinde alarm zilleri

Çin’de TÜFE Mart 2025 Verileri Açıklandı

Çin Ulusal İstatistik Bürosu (UİB), ülkede fiyat artışlarına ilişkin Mart 2025 verilerini yayınladı. Buna göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,1 artarken, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) yüzde 2,5 geriledi. Üretici ve tüketici fiyatlarındaki süregelen düşüşle birlikte deflasyon eğilimi devam ediyor.

TÜFE 25 Aydır Düşük Seviyede

Enflasyonun önemli bir göstergesi olan TÜFE, Mart 2023’ten bu yana yüzde 1’in altında seyrediyor. Ocak ayında Bahar Bayramı harcamalarının etkisiyle yüzde 0,5 artan TÜFE endeksi, şubatta yüzde 0,7 gerilemişti. Bu dönemde gıda fiyatları yüzde 1,4 azalırken, gıda dışı fiyatlar yüzde 0,1 arttı. Gıda ürünleri yüzde 0,4 düşerken hizmet fiyatları yüzde 0,3 arttı. Gıda ve enerji fiyatlarının hariç tutulduğu çekirdek enflasyon yıllık bazda yüzde 0,5 arttı.

TÜFE’deki süregelen düşüş, deflasyon endişelerinin devam etmesine neden oldu. Çin hükümeti de bu nedenle 2004’ten bu yana yüzde 3 olarak belirlediği enflasyon hedefini bu yıl yüzde 2’ye indirdi.

ÜFE 30 Aydır Geriliyor

Üretici fiyatlarındaki gerileme Ekim 2022’den bu yana devam ediyor. İmalat ürünlerinin fabrika çıkış fiyatlarından hesaplanan ÜFE, Mart 2025’te yüzde 2,5 azaldı. Bu gerileme 2023 ve 2024 yıllarında da devam etmişti. İç talepteki zayıflık, yerel yönetim borç riskleri ve gayrimenkul sektöründeki düşüş, Çin ekonomisini olumsuz etkilemeye devam ediyor. Tüm dünyada yükselen enflasyon eğilimine karşın Çin’de düşüş eğilimi gözlemleniyor.

Related Posts

Konya’da don felaketi: Kiraz ve meyve bahçeleri büyük zarar gördü

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Konya Akşehir’de don nedeniyle meyve ağaçlarında yüzde 90’a varan zarar meydana geldiğini belirterek, üreticinin desteklenmesi çağrısında bulundu. Özellikle badem, ceviz, kayısı ve kiraz bahçeleri ağır hasar aldı.

Petrolün düşüşü Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarını nasıl etkileyecek?

ABD Başkanı Trump’ın yeni gümrük tarifeleri, küresel ticaret savaşlarının derinleşeceği endişeleriyle petrol fiyatlarını sert bir şekilde düşürdü. Bu durum, enerji ithalatçısı Türkiye gibi ülkeler için enerji maliyetlerinde azalma sağlasa da, doların zayıflaması ve küresel ekonomik yavaşlama gibi faktörler, büyüme beklentilerini olumsuz etkileyebilir.

Küresel piyasalar ABD’de açıklanacak büyüme ve istihdam verilerine odaklandı

Küresel piyasalar, ABD-Çin tarifelerine ilişkin iyimserlik ve yumuşayan söylemlerle geçen hafta pozitif seyrederken, gözler büyüme ve istihdam verilerinin açıklanacağı yeni haftaya çevrildi.

Çin-ABD ticaret savaşında yumuşama sinyali: İlk adım atıldı!

Çin, ABD’den ithal edilen bazı ürünlere yönelik gümrük vergilerinde muafiyet uygulayacağını açıkladı. Bu adım, iki ülke arasındaki ticaret savaşının etkilerini azaltmayı amaçlıyor ve iş dünyası tarafından olumlu karşılandı.

Borsa güne yükselişle başladı – 25 Nisan 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,20 yükselişle 9.510,14 puandan başladı.

Altının kilogram fiyatı ne kadar oldu? 24 Nisan 2025 Perşembe kilogram altın fiyatı…

Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda altının kilogram fiyatı ne kadar oldu? Altın borsasında bugün en fazla işlem yapan kurumlar hangileri? İşte ayrıntılar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir